МФ понижи прогнозата си за растежа на българската икономика


МФ понижи прогнозата си за растежа на българската икономика
Снимка: iStock/Guliver

3563

Растежът на брутния вътрешен продукт на България ще достигне 3.6% през 2018 г., благодарение на вътрешното търсене. През 2019 г. пък ще бъде 3.7 на сто заради по-силните публични инвестиции и публично потребление. Това се посочва в есенната макроикономическа прогноза на Министерство на финансите, публикувана днес.

Очакванията са понижени спрямо пролетната прогноза, в която бе заложен ръст от 3.9% за тази година и 3.8% за следващата.

През първата половина на настоящата година БВП на България нарасна с 3,4% в реално изражение, при очакван годишен ръст от 3,9%, заложен в пролетната прогноза. Въпреки благоприятното развитие при потреблението и инвестициите, низходящата динамика при износа доведе до по-нисък растеж на БВП и до ревизиране на очакванията за представянето на българската икономика през 2018-а година.

Според новите данни крайното потребление ще се повиши с 4.8% през 2018 г., а растежът на инвестициите в основен капитал ще достигне 8.9%. Очаква се частното потребление да продължи да бъде водещо за растежа на БВП до края на годината, но повишението му ще започне да се забавя през второто полугодие. Износът ще се повиши до 2.8% след очертаващото се по-слабо представяне през 2018 г. породено от влошената икономическа активност в Турция, която е сред основните търговски партньори на България, наред с някои временни ограничаващи фактори в търговията с други държави извън ЕС.

През 2019 г. се очаква ръстът на общите инвестиции в основен капитал да достигне 9.5%. Частното потребление ще запази своя сравнително висок темп на растеж, но в сравнение с предходната година, темпът леко ще се забави поради по-ограничено на-растване на заетостта. Износът ще се повиши до 2.8%. Ускорението на крайното търсене спрямо 2018 г. ще предизвика и ускорение на вноса на стоки и услуги, и ще увеличи отрицателния принос на нетния износ към реалния растеж на БВП до 2.4 пр.пункта.

Пазар на труда

За цялата 2018 г. растежът на заетостта се очаква да възлезе на 0.6%, подкрепен от увеличеното търсене на труд в услугите и индустрията. Нивото на безработица ще се понижи до 5.4% и за първи път ще бъде по-ниско от историческия си минимум през 2008 г., а повишението на коефициента на икономическа активност на населението ще отслабне спрямо 2017 г., поради негативната динамика на работната сила.

Коефициентът на безработица се очаква да се понижи до 4.8% за 2019 г., а нивото на участие в работната сила ще запази темпа си на повишение от предходната година, тъй като спадът на работната сила няма да надхвърли този на населението.

Инфлация

През 2018 г. инфлацията ще бъде по-висока от очакванията заложени в пролетната прогноза. Средногодишната ще достигне 2.7%, като ускорението се дължи на по-сериозното повишение на тези цени през втората половина на 2017 г. и първата половина на 2018 г. Общото равнище на потребителските цени в края на периода се очаква да се повиши с 3.4%, водено от по-високите цени на услугите, течните горива и храните. Поскъпването на услугите се очаква да се ускори до 5.9% в края на годината заради засилването на вътрешното търсене, ефекта от поскъпването на горивата върху цените на транспортните услуги и отражението на по-високите цени на храните върху стойността на услугите в ресторанти, хотели и други заведения за хранене.

Средногодишното повишение на инфлацията през 2019 г. се прогнозира да бъде 3%, а инфлацията в края на годината ще се забави до 2.6%.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички