МФ предрича, че годината ще приключи с 3,2% икономически растеж

МФ предрича, че годината ще приключи с 3,2% икономически растеж
Източник: iStock/Guliver

Финансовото министерство обяви по-оптимистични очаквания за 2017 г. в актуализираната си есенна прогноза за периода 2016-2019 г. Според новите данни реалният растеж на българската икономика за тази година се очаква да достигне 3,2%, а предишната прогноза беше за ръст от 2,6%.

В следствие на ревизиите на Националния статистически институт (НСИ) номиналната стойност на БВП за 2015 г. е повишена с над 2 млрд. лв. Реалният растеж на БВП за 2015 г. и първата половина на 2016 г. се повишава с около 0,6 пр.п., пише още в документа.

Променени са и източниците на растежа. Преди ревизията с основен принос за растежа на БВП през 2015 г. беше нетният износ, но след промените двигател на растежа е вътрешното търсене. За първата половина на 2016 г. приносът на нетния износ се повишава поради по-слабо реално нарастване на вноса на стоки и услуги.

Както европейската, така и американската икономика се очаква да забавят темповете си на растеж през текущата година, пише още в актуализираната прогноза на Министерството на финансите. Благоприятното развитие при развиващите се пазари, както и ускорението на ръста на БВП на САЩ, ще имат водеща роля за динамиката на световната икономика през 2017 г.

В същото време развитието на европейската икономика се очаква да остане потиснато в резултат на повишената несигурност в региона, свързана с геополитическото напрежение, миграционния поток към страните от Европейския съюз (ЕС), ефекта от предстоящото излизане на Великобритания от Съюза и влошената икономическа и политическа среда в Турция.

Допускането за цената на петрола сорт Брент през 2016 г. е за 44,3 щатски долара за барел, а спадът средно за годината ще бъде 15,4%. Очакванията за цените на неенергийните суровини са за средно понижение от 2,3% през 2016 г., като корекцията спрямо предходната прогноза се дължи най-вече на по-бавно възстановяване при цените на храните и по-голям спад съответно при металите и селскостопанските суровини.

В периода 2017 -2019 г. се очаква всички основни суровини да започнат да поскъпват при засилване на търсенето и по-ограничено предлагане

Финансовото министерство отбелязва още, че инвестициите в икономиката за периода януари - юни са се повишили със 7,7%, но се очаква за цялата настояща година да забавят своя ръст до 4,1%, както поради по-слабото нарастване на запасите и на частните инвестиции в сравнение с първото полугодие, така и поради спада на капиталовите разходи на правителството, дължащ се на преминаването към новата финансова рамка 2014-2020 г. за финансиране на програмите от фондовете на ЕС.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.