МФ с амбициозни очаквания: Годината ще завърши с излишък


МФ с амбициозни очаквания: Годината ще завърши с излишък
Снимка: БГНЕС

3858

Министерството на финансите очаква 2016 г. да завърши с положително бюджетно салдо вместо планирания дефицит от 2% от БВП.

"Това амбициозно фискално представяне излъчва силен сигнал за водената последователна и балансирана фискална политика, насочена към осигуряване на устойчива фискална позиция в средносрочен хоризонт", се казва в отчета на ведомството за годината.

Като причина за този резултат се изтъкват по-високите приходи, включително от еврофондовете, и по-ниското усвояване на капиталовите разходи.

Фискалният резерв към края на ноември е в размер на 14.3 млрд. лв. Наличният безпрецедентен по размер ресурс в обхвата на фискалния резерв гарантира буфер в случай на непредвидени шокове, което минимизира рисковете за негативно развитие на показателите по държавния дълг в средносрочен хоризонт, коментират от ведомството на Владислав Горанов.

В отчета се изтъква, че в края на 2016 г. държавният дълг достига 29.4% от БВП, но страната остава трета най-добра по този показател в ЕС след Естония (9.7%) и Люксембург (22%) и доста под Маастрихтското ограничение от 60%, както и под средните нива за страните в ЕС-28 и еврозоната, които съответно са 84.3% и 91.2%.

Управлението на държавния дълг през 2016 г. е осъществено в съответствие с предвидените дългови ограничения в законодателството, отчита ведомството. Поетият нов държавен дълг за 2016 г. е 4.4 млрд. лв., при предвиден в закона максимален размер на новия държавен дълг до 5.3 млрд. лв. В края на 2016 г. се очаква номиналният размер на държавния дълг да възлезе на 25.8 млрд. лв., при предвиден в закона максимален размер на дълга в края на годината до 26.6 млрд. лв.

В резултат на провежданата последователна и предвидима икономическа политика икономическият растеж в страната се ускори през последните две години като за деветмесечието на 2016 г. темпът на растеж поставя икономиката на челни позиции в ЕС, гласи отчетът.

Ако сегашната икономическа политика продължи, МВФ и Европейската комисия прогнозират, че средният темп на растеж до 2019 г. значително по-висок, отколкото през последните пет години. Това ще позволи по-бърза конвергенция на доходите към средноевропейските, прогнозира министерството.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички