МИ: Няма да има криза в България в следващите 4 години

МИ: Няма да има криза в България в следващите 4 години
Източник: Actualno.com

Не предстои нова рецесия в България в следващите 3 - 4 години. Това прогнозира заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на кръгла маса в столицата.

По думите му прогнозата е направена при условието, че не настъпят извънредни форсмажорни събития по света. В нея е взето и становище на МВФ, който очаква спад на икономическия растеж в глобален мащаб с 0,2 процентни пункта. Същите данни идват и от Европейската комисия.

„Какво означава това за нас – че се доближаваме до пика на икономическия растеж. Което пък значи, че след няколко години трябва да сме готови да се справим с една предстояща икономическа криза", заяви Борисов, цитиран от БГНЕС.

Като причини за евентуална криза той посочи редица регистрирани трусове в китайската икономика, резки колебания в цената на златото на световните пазари, бъдещето на Brexit, отношенията Русия – Украйна; Косово-Сърбия и санкционните режими.

„Говорим за глобализация или регионализация. Предложението на Министерството на икономиката и на мен в частност - ще говорим за регионализация. Ще бъдем много по-силни, когато сме заедно в ЕС", каза Борисов.

Къде са предимствата на България - в икономическия растеж. Прогнозата на министерството е 3,7% за 2019 година, дори имаме шансове да го ускорим. Друго предимство е кредитният рейтинг на страната. Според Борисов страната ни няма конкурент в ЦИЕ или сред страните, които не са членки на еврозоната.

Сред предимствата е финансовата стабилност. "България е на трето място по стабилност в целия ЕС на базата на показателя държавен дълг/БВП. Амбицията ни е до 2-3 години да бъдем лидер по финансова стабилност в Европа. Тези три показателя показват, че в България има устойчивост, добра бизнес среда“, категоричен е заместник-министърът на икономиката.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.