МС предлага партийните субсидии за глас да са не повече от 11 лева

МС предлага партийните субсидии за глас да са не повече от 11 лева
Източник: Actualno.com/Тодор Маргаритов

В неприсъствено заседание на Министерския съвет, третото правителство на Бойко Борисов официално предложи изменение в Закона за политическите партии, с което субсидията за влезлите в парламента партии, както и тези с над 1% взети действителни гласове на парламентарни избори, но под 4%, да е 11 лева за един действителен глас. Изричното уточнение в предложението е, че тази субсидия се дава за действително получен от партията или коалицията глас, а не се преразпределят и гласове, които са дадени за партии, коалиции или кандидати, спечелили под 1% от гласовете.

Всъщност, предложението на правителството е промяната да е със задна дата. "Предложеният начин на изчисляване на общия размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции ще бъде отнесен за периода от 26.05.2016 г. до изплатената към 30.04.2019 г. и икономията за бюджета би възлязла на 18,6 млн. лева", пишат от правителствената пресслужба.

Партийни нагласи

Масово партиите в парламента не коментираха скандала, след като се разбра, че през миналата година са взели над 6,5 млн. лева повече, отколкото би трябвало. Официални партийни позиции не бяха публикувани, имаше само изявления от ГЕРБ - на Бойко Борисов, и на зам.-председателя на БСП Кирил Добрев, но те бяха след зададени изрично към тях въпроси. Нито една от партиите в парламента обаче не отговори на изрични въпроси на Actualno.com дали ще връщат надвзети пари и дали само през миналата година са взели повече пари.

"Ние ясно сме казали, че може да се намалява субсидията, можем да участваме в това, но не трябва да се оставят партиите в ръцете на червените олигарси", гласеше есенцията на позицията на Борисов.

"В тази ситуация БСП получава средства чрез решение на бюджета. Бюджетът е официалният документ, който внася правителството. Дали има нарушение или не – надявам се прокуратурата в най-скоро време да каже, както каза за проверката на апартамента на Горанов (бел. ред. - до момента прокуратурата не е обявила дали е приключила с проверката относно възможен конфликт на интереси на Горанов). Очакваме отговор", обясни Добрев предната седмица.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.