МТ за обвиненията на Симеонов: Нямаме право да продаваме плажове, а само да ги управляваме

МТ за обвиненията на Симеонов: Нямаме право да продаваме плажове, а само да ги управляваме
Източник: БГНЕС

Министерство на туризма отговори на твърденията на вицепремиера Валери Симеонов, че ресорният министър Николина Ангелкова подготвя продажбата на 20 дка плаж.

"По повод публикации в социалната мрежа и медии Министерството на туризма информира, че няма право да продава плажовете, а само да ги управлява, като ги отдава под наем или на концесия съгласно закона. Министерството на туризма е оправомощено да изиска изменение на кадастралните карти на плажовете. Това задължение е вменено със закон на министъра", пишат от ведомството.

Според тях именно такава процедура за съответствие на специализираната с кадастралната карта е стартирала за морски плаж „Слънчев бряг-юг“ поради обстоятелството, че са налични специализирани карти, които са по–актуални от кадастралните. Специализираните карти се изготвят от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

"За отдаването под наем и на концесия на обекти изключителна държавна собственост, каквито са морските плажове, е много важно за правилното провеждане на процедурите и съставянето на коректни документи от страна на Министерството на туризма то да разполага с актуални данни.

Затова Министерството на туризма изисква да бъдат актуализирани кадастрални картите в съответствие със специализираните. Обикновено кадастралните карти датират от 2005 г., а специализираните карти са изменени около 2015 г. и отразяват доста по-точно обективното състояние на морския плаж", уточняват от МТ.

По-рано днес вицепремиерът Валери Симеонов излезе с неофициална информация срещу Ангелкова. Според данните, изнесени от него, тя е поискала писмено от регионалното министерство 20 дка плаж - изключителна държавна собственост - да бъдат прекатегоризирани като частна държавна собственост. По думите на Симеонов така се подготвя продажбата на държавни парцели.

Само часове преди това Ангелкова оспори твърденията на Симеонов, че пет от най-популярните заведения в Слънчев бряг са незаконни и трябва да бъдат премахнати. По думите ѝ пред Нова телевизия нередности при дискотеките няма.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.