МВФ ревизира прогнозата си за растеж на българската икономика


МВФ ревизира прогнозата си за растеж на българската икономика
Снимка: Getty Images/Guliver

2196

Международният валутен фонд (МВФ) ревизира прогнозата си за растеж на българската икономика до 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, след като очакванията до този момент бяха за свиване до 2,3%.

Това заяви ръководителят на редовната мисия на Фонда в България Реза Бaкир на среща с министър-председателя Бойко Борисов.

По време на срещата, в която участваха министърът на финансите Владислав Горанов и управителят на Българската народна банка Димитър Радев, бяха обсъдени заключенията на експертите на МВФ за развитието на българската икономика, както и основните макроикономически прогнози и политики за осигуряване на растеж на страната, съобщиха от правителственият пресцентър.

Резултатите от проведената оценка на активите на банките в България, както и проведените стрестестове на търговските банки в страната показват, че българската финансова система е стабилна и сигурна, а институциите, които са ангажирани с регулациите и надзора на банките, работят спрямо най-високите международни професионални критерии. Това заяви ръководителят на мисията на МВФ Реза Бакир, пише БГНЕС.

Бaкир каза какви са основните рискове пред развитието на българската икономика, според експертите на МВФ. На първо място това е влошаващата се демографска картина, както и големите икономически и социални дисбаланси между отделните региони в страната. По време на срещата бяха дискутирани мерки за подобряване на управлението на държавните предприятия, както и мерки за стимулиране на частното потребление, като основен двигател на растежа на икономиката.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички