МВФ: Емиграцията от Източна Европа създава порочен кръг

МВФ: Емиграцията от Източна Европа създава порочен кръг
Източник: Getty Images / Guliver

Емиграцията на млади квалифицирани работници от Източна Европа рискува да създаде един порочен кръг, който забавя развитието на икономиката в родните им страни и допълнително увеличава привлекателността на по-богатите западноевропейски държави, пише британският вестник The Financial Times, като се позовава на доклад от Международния валутен фонд (МВФ).

Емиграцията от Източна Европа, която в документа е определена като зона от 20 страни, простираща се от Естония до Албания, е намалила реалния растеж на брутния вътрешен продукт на тези страни със 7 процентни пункта средно, сочат оценките на МВФ. Двадесет милиона души са напуснали Източна Европа през последните 25 г. , и завръщането на голяма част от тях изглежда е било ограничено.

Напускането на тези хора към по-богати западноевропейски страни изостря недостига на високо квалифицирана работна ръка и понижава производителността в родините им, се казва в доклада. В същото време средствата, изпращани от емигрантите на близките им, допринасят за това получателите на парите да са по-слабо заинтересовани да търсят работа в страните си. В допълнение е увеличен и реалният курс на много валути. В резултат източноевропейските икономики са станали по-малко конкурентноспособни.

Паричните преводи, изпращани у дома от емигранти, са изиграли и някои положителни ефекти, като повишаване на потреблението и позволяването на повече инвестиции. Това обаче не компенсира отрицателното въздействие на емиграцията, категоричен е МВФ.

Ако в периода между 1995 и 2012 г. от държавите от Източна Европа не е имало емиграция, разликата между дохода на човек в тези страни и средния за ЕС щеше да е 5 процентни пункта по-малък, показва анализът на МВФ. Двадесетте източноевропейски страни, разгледани в доклада, са както държави-членки на самия ЕС, така и такива извън него.

През 2014 г. доходите на човек в държави като Естония, Литва, Унгария и Полша са били около 70 на сто от средната стойност за страните от целия ЕС - показател, който се измерва по отношение на покупателната способност на населението.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.