МВР няма да вдига парите за нощен труд на служителите


МВР няма да вдига парите за нощен труд на служителите
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

3185

Вътрешният министър Младен Маринов изненадващо се отказа от повишаването на парите за нощен труд в МВР. Това става ясно от проектозаповед за определяне на размерите на допълнителните възнаграждения в системата, публикувана за обществено обсъждане. Само преди два месеца министърът се похвали, че ще вдигне двойно парите за нощен труд и оповести проект за наредба. В нея се предвиждаше полицаите да получават допълнително по 50 ст. за всеки отработен час от 22 до 6 ч. Сега служителите на МВР вземат по 25 ст. и са изключително недоволни, пише Сега.

От повишението вече няма и следа - запазва се сегашният размер от 25 ст. "При първоначалното публикуване на проекта бяха определени по-високи размери на допълнителните възнаграждения за полагане на труд през нощта от 22 до 6 ч. и за времето на разположение. След направения отново разчет на утвърдените средства в бюджета на МВР за 2019 г. за разходи по показател „Персонал“ се установи, че към този момент това няма да бъде възможно", оправдава се министърът. За увеличението на парите за нощен труд са нужни около 5 млн. лв., което е смешна сума на фона на бюджета на МВР от 1 млрд. лв.

Няма да се случи и още едно обещание - за повишение на парите при дежурство "на разположение" на държавните служители във вътрешното министерство. При него те получават добавка, за да не напускат града или дома си и да не пият, защото във всеки един момент може да бъдат извикани по работа. Те трябваше да получават допълнително по 35 ст. на час, тоест увеличението щеше да е тройно. Сегашната заповед предвижда само 10 ст. на час, колкото е в момента.

Синдикатите определиха новото предложение като изключителна обида. "Синдикална федерация на служителите в МВР определя проекта на заповед, а също така и начина, по който МВР се отказва от публично заявени намерения за увеличение на социалните придобивки и ощетяване на работещите в МВР, за непрофесионални. Не само това – подобен подход и отношение са в категорично нарушение на принципите на провеждане на социален диалог и водят до увеличаване на социалното напрежение във ведомството", пише в официална позиция на синдиката. Според него обяснението, че нямало пари, било "подигравка с интелекта и откровена гавра със служителите в МВР".

Синдикатите припомнят, че увеличеният размер на основните възнаграждения, както и на допълнителните възнаграждения са били ясни в края на 2018 г., когато все още не беше приет бюджетът на МВР. А планирането на допълнителни разходи в бюджета, особено повишения на заплащането, е отговорност на МВР.

Синдикатите предупреждават, че подобно отношение оказва негативен ефект върху мотивацията на полицаите. Те припомнят, че парите за нощен труд не са осъвременявани от 2007 г., когато са заковани на 25 ст. на час. Тогава минималната работна заплата е била 180 лв., а през 2019 г. е 560 лв. Увеличението е повече от 3 пъти, което означава, че справедливото заплащане на нощния труд в МВР би трябвало да е 75 ст. на час. По действащия колективен трудов договор в МВР обслужващият и подпомагащ персонал (шофьори, счетоводители и др.) получават за нощен труд 50 ст. на час, а полицаите, които рискуват живота си, ще продължат да вземат два пъти по-малко от тях, твърдят от профсъюза.

Синдикалистите намесват и премиера Бойко Борисов, като твърдят, че се погазват "основни принципи за водене на преговори и се демонстрира безпомощност и неспособност за изпълнение на договорености, постигнати при преговори с министър-председателя и с министъра на вътрешните работи". Преди година в деня на откриването на европредседателството, за да спре протеста на полицаите, Борисов бе принуден да обещае на полицаите пари за по-високи заплати.

Синдикатът е сезирал европейските институции и се надява, че решението ще се ревизира. Засега протести не са обявени.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички