МЗ купува апаратура за хемодиализа за 4,9 млн. лева


МЗ купува апаратура за хемодиализа за 4,9 млн. лева
Снимка: iStock/Guliver

2103

До края на годината Министерството на здравеопазването е предвидило капиталови средства в размер на близо 4,9 млн. лева за закупуване на апаратура за хемодиализа, водоочистващи системи и хемодиализни легла.

Днес подписах договорите. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос за проблемите в работата на центровете по хемодиализа, предаде „Фокус“.

„Средствата са за общо 29 държавни лечебни заведения търговски дружества“, посочи той. „В това число за 7 лечебни заведения са предвидени средства за основен ремонт на отделенията по хемодиализа в размер на 891 хил. лева“, заяви Ананиев.

По думите му за МБАЛ „Св. Петка“- Видин са отпуснати 180 хил. лева за закупуване на нови хемодиализни апарати, водоочистваща система и нови хемодиализни легла. Именно в тази болница мъж почина, като имаше съмнения, че причината за това е повреда в апарата за хемодиализа.

Ананиев поясни, че към края на 2017 г. в страната има 3627 пациенти на поддържащо лечение с хемодиализа. „Процедурите се осъществяват в 80 диализни структурни. 60 от тях са разкрити в държавни и общински болници, а 20 са или отделения в частни лечебни заведения или самостоятелни лечебни заведения“, каза още Кирил Ананиев.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички