Магистратите ще могат да се възползват от ранно пенсиониране

Магистратите ще могат да се възползват от ранно пенсиониране
Източник: iStock/Guliver

Депутатите дават поредната привилегия на магистратите - право да се пенсионират по-рано. Скандалната поправка ще бъде записана в Кодекса за социално осигуряване (КСО) чрез преходните и заключителни разпоредби на Административнопроцесуалния кодекс (АПК), пише в. "Сега".

Възможността за по-ранно пенсиониране, и то само за част от магистратите, беше предложена от Хамид Хамид от ДПС и в сряда получи подкрепата на мнозинството в парламентарната правна комисия.

Промяната в КСО гласи, че тези, които към 31 декември 2018 г. имат 35 г. общ юридически стаж, от които поне две трети в съдебната система, могат да се пенсионират независимо на каква възраст са, съобщи lex.bg. По конституция съдиите, прокурорите и следователите се пенсионират на 65 г. Грубите сметки показват, че влезлите в системата директно от университета ще могат да се пенсионират под 60 г. 

В момента в общия случай жените се пенсионират на 61 г.  и два месеца и 35 години и шест месеца осигурителен стаж, а мъжете на 64 г. и един месец и 38 години и половина осигурителен стаж. Така магистратите ще получат значително облекчение. Тези, които отговарят на условията, ще имат две години да упражнят правото си на ранно пенсиониране. Те ще имат право на пълен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст и на обезщетението от 20 заплати за прослужени над 10 години в съдебната власт.

В мотивите за изменението Хамид обяснява, че сега магистратите нямат право да се пенсионират, преди да станат на 65 години, а КСО предвижда по-ниска възраст за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Такава привилегия имат държавни служители по законите за МВР, ДАНС, съдебната охрана, пощенските услуги, за противодействие на корупцията и т.н.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.