Махнаха бивши "червени" министри от постовете им в три енергийни компании


Махнаха бивши "червени" министри от постовете им в три енергийни компании
Снимка: БГНЕС

5212

Бившите министри Румен Овчаров, Петър Димитров и Асен Гагаузов са били уволнени от постовете, които заемат в три енергийни компании. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

"Министерството на енергетиката стартира процедура за промени в ръководствата на компаниите „Ай Си Джи Би“ АД, Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ и „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Освободен в качеството си на член на Съвета на директорите на проектната компания „Ай Си Джи Би“ АД ще бъде господин Асен Гагаузов. Ще бъде освободен и господин Петър Димитров от поста член на Управителния съвет на ДП „РАО“. Господин Румен Овчаров ще бъде освободен от длъжността член на надзорния съвет от квотата на българската държава в „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Промените ще влязат в сила след спазване на нормативноопределената процедура", гласи официалното съобщение.

Припомняме, че преди време депутатите Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ внесоха въпроси до министрите Теменужка Петкова и Томислав Дончев дали въпросните членове на ръководствата на енергийни компании се ползват с доверието на държавата. 

Въпросът към Петкова бе свързан конкретно с Румен Овчаров, а причината - изказвания на бившия министър от БСП, които са в разрез с официалната политика на страната по определени казуси, например проверките в "Лукойл", направени от митниците, НАП и Комисията за защита на конкуренцията през последната година. А и политиките, които е изпълнявал като министър в сектора "енергетика".

Депутатите напомниха, че Румен Овчаров е избран за член на Назродния съвет на предприятието на извънредно събрание на акционерите на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД на 7 октомври 2013 година, по време на кабинета“Орешарски“. Това е направено по предложение на представителя на Министерство на икономиката и енергетиката Цветан Цирков. Седмица по-късно промяната е вписана в Търговския регистър.

Асен Гагаузов е бивш регионален министър от времето на Тройната коалиция, а Петър Димитров - бивш енергиен. И двамата бяха назначени в бордовете от името на държавата по времето на кабинета "Орешарски".

Димитров влезе в ръководството на държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" през 2013 г., а Гагаузов е в "Ай Си Би Джи" - акционерното дружество, занимаващо се с междусистемна газова връзка Гърция – България, в което като акционер с 50% участва Българският енергиен холдинг.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички