Майки и бащи ще ползват еднакъв родителски отпуск във Финландия

Майки и бащи ще ползват еднакъв родителски отпуск във Финландия
Източник: iStock

Новото правителство на Финландия ще предостави на всички родители еднакъв родителски отпуск, в опит да накара бащите да прекарват повече време с децата си. Държавата ще плаща общо 14 месеца, или по 164 работни дни на родител. Целта ѝ е да насърчава благополучието и равенството между половете, съобщава BBC.

Министърът на здравеопазването и социалните въпроси Айно-Кайса Пеконен каза пред журналисти, че "е започнала радикална реформа на семейните обезщетения", с цел засилване на връзката на родителите с децата им още от самото начало.

Според настоящата система във Финландия отпускът по майчинство е 4,2 месеца, докато бащите получават 2,2 месеца, докато детето навърши две години. Родителите могат да използват и общо 6 месеца допълнителен родителски отпуск.

Въпреки това, средно само един от четирима бащи се възползва от тази възможност.

Според новите правила на всеки родител ще се полага 6.6 месеца отпуск (164 дни по финландската система за обезщетения за 6 дни), а бременните жени ще получат допълнителна месечна финансова помощ.

Родителите ще могат да прехвърлят 69 дни от полагащите им се. Самотните родители ще могат да използват и двете помощи.

Промените ще струват допълнителни 100 млн. евро на бюджета, по оценки на финландското правителство.

Финландският премиер Сана Марин заяви миналия месец, че страната ѝ все още има какво да направи, за да постигне равенство между половете и се оплака, че твърде малко бащи прекарват време с децата си, докато са малки.

Как е в останалите държави?

Страните в Европа работят в посока и двамата родители да имат активна роля в отглеждането на детето.

Швеция има най-щедрата система на родителски отпуск в Европа с 240 дни след раждането на бебето.

В Португалия се плаща пълна заплата в рамките на 120 дни на родителя, който се грижи за детето, като има възможност за още 30 дни, в които да получава 80% от заплатата.

Бащите в Дания получават две седмици след раждането, а двамата родители могат да разпределят още 32 седмици помежду си. В Норвегия бащите имат подобно право още от 1993 г.

Швеция, Норвегия, Исландия, Естония и Португалия бяха похвалини в доклад на Unicef миналата година, че предлагат най-добрите семейни политики.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.