Макрон предлага да се въведе минимална европейска заплата

Макрон предлага да се въведе минимална европейска заплата
Източник: Getty Images/Guliver

Френският президент Еманюел Макрон действа безпрецедентно и в своя статия предложи в Европа да бъде въведена минимална европейска заплата. Този вид заплата да бъде договаряна чрез колективен договор всяка година и да е съобразена с възможностите на всяка държава-членка.

Освен тази идея, Макрон представя още няколко в своя статия, с която се обръща към гражданите на Европейския съюз, пише в. "24 часа". Впечатление в цялото обръщение прави идеята на Макрон за защита на Европа от национализма и популизма. Той настоява, че Обединена Европа не може да бъде просто общия пазар, на чиято основа стои ЕС. Според френския президент е необходимо да има солидна защита на базови ценности, най-вече ценностите на демокрацията. Затова той предлага да бъде създадена Европейска агенция за защита на демокрацията, а нейната главна задача ще е да помага за защита на изборния процес във всяка страна-членка чрез експертиза.

"Трябва да забраним финансирането на европейски политически партии от чужди сили. Трябва да прокудим от Интернет, чрез европейски правила, всяко изразяване на омраза и насилие, защото уважението към индивида е темел на нашата цивилизация на достойнството", смята Макрон.

Според френския президент "трябва да направим реформа на политиката ни в областта на конкуренцията, да положим нови основи на търговската ни политика : да налагаме санкции или да забраним в Европа предприятия, които извършват посегателство спрямо нашите стратегически интереси и изконни ценности, като екологични стандарти, защита на данни или справедливо плащане на данъци ; и да заявим, при стратегическите производства и обществени поръчки, европейска преференция, както правят нашите американски и китайски конкуренти".

Макрон иска и преразглеждане на концепцията за Шенген – със създаване на Гранична полиция и Европейска служба за убежище специално за Шенген, за защита на европейските граници и своите ценности. Той предлага и да бъде създадена Европейска банка за климата, за да има кой да финансира прехода към екологична икономика и Европейска санитарна служба, която да пази храните на Стария континент. Освен това Макрон иска да има контрол над големите цифрови платформи и прозрачността на алгоритмите им.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.