Макрон призова Европа да участва в новия китайски "Път на коприната"

Макрон призова Европа да участва в новия китайски Път на коприната
Източник: Getty Images/Guliver

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се включи в китайския инфраструктурен проект „Път на коприната”, но предупреди срещу „хегемонията” като каза, че и двете страни трябва да ползват облагите от него.

Макрон започна 4-дневното си официално посещение в Китай от Сиан – начално точка на древния Път на коприната. Той се обяви за съвместни действия на Европа и Китай срещу промените в климата на фона на решението на САЩ да се оттегли от Парижкото споразумение за климата, предаде AFP.

„Съдбите ни са свързани”, каза Макрон в речта си за бъдещите френско-китайски отношения в Сиан.

„Бъдещето се нуждае от Франция, Европа и Китай, посочи френският държавен глава и добави, че ще посещава Китай „поне веднъж годишно”.

Проектът на Китай „Един пояс – един път” цели създаване на нови пътища и железопътни мрежи в Централна Азия и отвъд нея, на нови морски маршрути, които преминават през Индийския океан и Червено море.

Проектът предизвиква както интерес, така и безпокойство в много държави, а някои европейски страни виждат в него пример за китайски експанзионизъм.

Макрон каза, че Европа трябва да се присъедини към инициативата за нов Път на коприната, но предупреди, че „това не може да са пътища на нова хегемония, която поставя държавите, през които пътищата преминават, във васално положение”.

„Многостранността означава балансирано сътрудничество”, обобщи Макрон.

Франция има 30 млрд. евро търговски дефицит с Китай.

Делегацията на Макрон включва 60 бизнесмени и представители на институции.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.