Малки ВЕИ производители заплашиха, че ще унищожат соларен парк в знак на протест

Малки ВЕИ производители заплашиха, че ще унищожат соларен парк в знак на протест
Източник: Ива Иванова /Аctualno.com

Оставките на енергийния министър Теменужка Петкова и на председателя на КЕВР Иван Иванов поискаха представители на малки производители на електроенергия от ВЕИ и на Съюза на европейските производители на зелена енергия СЕПЗЕ  и заплашиха, че ще унищожат фотоволтаична централа и ще блокират магистрали, съобщи кореспондент на Actualno.com.

На пресконференция в БТА, с нанизани примки на шиите си, те обявиха поредица "факти срещу лъжи" за неравноправното третиране на производителите на енергия, което според тях води до фалит 273 малки семейни фирми и оскъпява тока на всички български граждани. "Искаме законът да се прилага равноправно към малките ВЕИ-та, а не репресивно и да се прилага и към големите, които са облагодетелствани", заявиха от Съюза и упрекнаха регулатора и управляващите, че четири години не спазват закона и следва да поемат отговорност за своите действия.

Поправката на Закона за енергетиката през 2015 г. с параграф 18, е приета от парламента, за да премахне двойното финансиране при ВЕИ производители, ползвали европейски и национални схеми за подпомагане и отделно от това ползват пълна преференциална цена за една и съща цел, поясни председателят на СЕПЗЕ  Павлина Трифонова. "Оказва се, че законът не се прилага към ползватели на схеми за подпомагане, в които спадат големи ВЕИ производители и едро мащабни инсталации. Неоснователно разпоредите на параграф 18 се прилагат към микро ВЕИ, финансирани по Програмата за развитие на селските райони, а това е най-малката помощ, която не се натрупва и не създава конкуренция, освен това е с цел създаване на работни места за минимални работни заплати от 800 лв., каквито са в сектора на енергетиката", посочи тя. От Съюза уточниха, че фирмите, спрямо които изискванията на закона не се прилагат и по този начин се облагодетелстват, са над 300.

По думите ѝ твърденията за свръх субсидиране са фалшиви новини или лъжи. 50 фалита са вече факт, разпродава се личното имущество на собствениците, НАП и НОИ са наложили запори на приходите им, посочи Трифонова.

"Няма двойно финансиране, с каквото облъчва г-жа Петкова", категорично заяви Тихомир Тошев, оглавяващ щаба за протести на Съюза. Не е възможно да получиш европейско финансиране, ако твоят бизнес план не е икономически печеливш, посочи той изтъквайки, че малките ВЕИ са доказали икономическа жизнеспособност.

Още подробности прочетете в Actualno.com.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.