Малки и средни предприятия ще получават финансова помощ, за да излязат на БФБ


Малки и средни предприятия ще получават финансова помощ, за да излязат на БФБ
Снимка: БГНЕС

3981

Малките и средните предприятия ще могат да се листват на Българската фондова борса - София с помощта на ваучери. Стартът на пилотната ваучерна схема беше даден днес от председателя на Съвета на директорите на Борсата Васил Големански, председателя на енергийната комисия в НС Делян Добреви и заместник-министъра на икономиката Александър Манолев. Очаква се приемът на първите заявления да започне от септември.

Ваучерите са на стойност 50 000 лева и ще са валидни 9 месеца. През този период фирмите ще трябва да получат проспект за емитиране на ценни книжа от Комисията за финансов надзор и да осъществят първата емисия за набиране на капитал (първично публично предлагане) чрез Фондовата борса.

Компаниите ще подават заявления за листване на БФБ-София в Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Общите условия вече са публикувани на сайта на агенцията, предава БГНЕС.

Предвиденият бюджет за ваучери е близо 4 млн. лева и се осигурява по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Ваучерът ще се изплаща на инвестиционния посредник при успешно набран капитал в размер не по-малък от 500 000 лева.

"Подобна схема се реализира за първи път в България. Нейната цел е дадем стимул не само на малките предприятия, но и на капиталовия пазар. В случай, че схемата заработи, ще бъде осигурен допълнителен капитал", обеща заместник-министъра на икономиката Александър Манолев.Той уточни, че работата по програмата е започнала преди повече от година и се е очаквала с голям интерес.

"Радвам се, че схемата е уникална не само за България, но и за ЕС. В момента Брюксел обсъжда въвеждането на подобни програми за стимулиране на малкия и среден бизнес. В този смисъл ние изпреварихме политиките в Европа. Фирмите ще имат изключително опростена процедура и в рамките на десетина дни ще получават отговори за кандидатстването", отбеляза зам.-министърът.

"Уникалното в случая е, че се използват безвъзмездни средства. Фирмите ще получат печалба след листването най-малко десет пъти над стойността на ваучера по програмата. Също бих искал да подчертая за важността на тази програма на капиталовия пазар. Знаете, че през последните години имаме на година по една нова компания, която излиза на Борсата. Тази програма, само с първоначалния бюджет от 1,6 млн. лева, поне 32 компании биха излезли да листват. Сроковете са важни и не бива да се губи време за развитието на капиталовия пазар", отбеляза председателят на икономическата комисия в парламента Делян Добрев

„Убеден съм, че тази ваучерна схема ще стимулира повече компании да набират капитал през борсата. Чрез тази процедура компаниите ще имат възможност да наберат допълнителен капитал на базата на реалния си потенциал за развитие, отбеляза Васил Големански.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички