Малки производители на енергия протестираха, Петкова: Не е аргументирано

Малки производители на енергия протестираха, Петкова: Не е аргументирано
Източник: БГНЕС

Малки производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници излязоха на протест в столицата и поискаха оставките на енергийния министър Теменужка Петкова и председателят на КЕВР Иван Иванов.

Те твърдят, че в сектора има двоен стандарт, който води до многократно увеличение на цените за крайния потребител, предаде БГНЕС.

Производителите смятат, че спрямо тях се прилага поправка в Закона за енергетиката, която не би трябвало да ги засяга. Според нея фирмите, изградили мощностите си по определена схема за европейско или национално подпомагане, нямат право да продават електроенергия на преференциални цени. Този текст обаче не се прилага по отношение на големите производители на ток от възобновяеми източници и по този начин ги облагодетелства.

"Протестът на малките производители на енергия от възобновяеми енергийни източници е неаргументиран", каза министър Теменужка Петкова на брифинг пред журналисти след днешното правителствено заседание, съобщи bTV.

По думите ѝ протестиращите имат претенции към промяна в Закона за енергетиката, която е била направена през юли 2015 г. С тази промяна е бил решен въпрос с финансирането на този тип производители на електрическа енергия. Те са били финансирани по оперативна програма, свързана с развитие на селските райони.

В последствие, при определяне на цената от бившата ДКЕВР, тази субсидия, която те са ползвали, не е взета предвид и е определена преференциална цена, въз основа на която този тип производители са свръх субсидирани, припомни министър Петкова.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.