Мамят ни с количеството на горивото, заяви зам.-шефът на ДАМТН

Мамят ни с количеството на горивото, заяви зам.-шефът на ДАМТН
Източник: Pixabay

Удрят ни в количеството сипано гориво, това е. Така зам.-директорът на ДАМТН Иво Атанасов коментира "новия проблем" на пазара на горива в България – измамите с количеството, а не с качеството на бензина и дизела у нас.

Оказа се, че от 46 проверени от ДАМТН обекта, всеки трети имал "проблем в средствата с измерване". Става въпрос за отклонение от около 10%. Реално би трябвало отклонението при колонката за гориво да е до 0,5 милилитра. А общо през тази година са проверени 187 средства за измерване, от които 32 са хванати в нарушение.

Попитан от bTV изрично къде по-често се срещат измамите в количеството по отношение на горивото, Атанасов отговори, че "няма никакво значение, навсякъде се случва" – и при големи, и при по-малки.

Оказа се обаче, че немалко гориво е било изтеглено от пазара и заради проблем с качеството. По-точно – 1 093 776 литра гориво. От това количество малко над 963 000 е бензин A95H, като Атанасов обясни фрапиращото количество с думите, че трябвало бензинът да се преработи. На въпрос "защо", отговорът беше – в 90% от случаите става въпрос смесване на горива, небрежност, която "по-скоро" се появявала при транспорт. Много често обаче става въпрос не за смесване просто на горива, а за добавяне на вода. А как стават измамите – НАП може да каже, защото контролира потока през измервателните уреди.

През миналата година са направени 1140 проверки, 630 от които включват проби на дизел, а 506 – на бензин A95H. Намаляват несъответствията при качеството, увери Атанасов, без да дава сравнителна статистика. Но каза, че са наложени общо санкции за малко над 1 млн. лева.

Според специализирания сайт fuelo.net, средната цена на A95 в България днес, 22 октомври, е 2,36 лева за литър, а на дизела – 2,40 лева. За миналата седмица средната цена на бензина беше 2,35 лева, а на дизела – 2,39 лева. Всъщност дизела стана по-скъп от бензина преди две седмици, като за три седмици поскъпване е от 6 до 8 стотинки на литър.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.