Манфред Вебер и Марош Шефчович са първите кандидати за поста на Юнкер


Манфред Вебер и Марош Шефчович са първите кандидати за поста на Юнкер
Снимка: БГНЕС

1706

През почивните дни Манфред Вебер (на снимката) бе посочен като кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за наследник на Жан-Клод Юнкер като председател на Еврокомисията. Сега стана ясно и името на първия кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Това е словашкият политик Марош Шефчович, вицепредседател на Европейската комисия и европейски комисар по междуинституционалните отношения и администрацията, съобщава германското издание Der Spiegel, цитирано от "Фокус".

Шефчович увери депутатите в Страсбург, че иска да работи за постигането на „конкретни, убедителни и вдъхновяващи решения“. Европа трябва да стане по-силна и по-независима. Поради тази причина трябва да се работи за „европейската интеграционна машина“ и предотвратяването на разделението между Изтока и Запада в ЕС. В същото време Шефчович подчерта, че иска да се бори срещу „фалшивите обещания", давани от популистите и ксенофобиите.

Изборите за Европейски парламент ще се проведат от 23 до 26 май 2019 г. Кандидатът на най-силната партия в ЕП има добри шансове да бъде избран за председател на Европейската комисия. Така бе и при избирането на Жан-Клод Юнкер (ЕНП) през 2014 г., припомня изданието.

Шефкович е член на ЕК от 2009 г. насам. От 10 февруари 2010 г. е вицепредседател на ЕК и европейски комисар по междуинституционалните отношения и администрацията.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички