Манолова иска забрана храни с различни съставки да се продават под една марка


Манолова иска забрана храни с различни съставки да се продават под една марка
Снимка: БГНЕС

2724

Контролът върху качеството на храните, тяхната безопасност и състав, е възложен на националните органи. А когато става въпрос за двоен стандарт, например един продукт от една и съща марка се продава с различни съставки в Берлин, Виена и София, каквото изследване сме правили в институцията и се окаже, че продуктът в България има отклонение, в крайна сметка националният орган е този, който трябва да прецени дали това е допустимо отклонение или става въпрос за хранителна измама. Това заяви омбудсманът Мая Манолова по повод двойния стандарт на храните.

„Голяма част от майките нямат представа какво е позволено и какво не е позволено да се включва в бебешките и детските храни. Аз съм убедена, че храните за децата ни са безопасни. Има много строго европейско законодателство по отношение на съставките, добавките”, коментира проф. Стефка Петрова – специалист по хранене и диететика, пред Нова телевизия.

По думите ѝ в храните, предназначени за деца до 3-годишна възраст, няма добавки, които да са притеснителни за здравето на малчуганите.

„Майките трябва да бъдат спокойни по отношение на безопасността на детските храни”, добави проф. Стефка Петрова. 

„В наше изследване установихме повече картофи в едно пюре за сметка на по-малко моркови, което също може да е плюс или минус. Но една майка очаква, че когато купи едно пюре от дадена марка, то е същото като пюрето във Виена или в Берлин. Ние изследвахме храни от България, Австрия и Германия и установихме отклонения в млякото и какаото в детските десерти. А цените в София са по-високи отколкото в останалите европейски столици”, коментира омбудсманът Мая Манолова.

И заяви, че лобира за приемането на европейско законодателство, което да забрани да се продават хранителни продукти под една и съща марка, но с различни съставки.

 

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички