Манолова призова EVN да опрости сметки на пострадали от наводненията


Манолова призова EVN да опрости сметки на пострадали от наводненията
Снимка: БГНЕС

2378

Високоефективна техника за изсушаване стои неизползваема след наводнението, което засегна десетки домове в община Камено. Това обяви обмудсманът Мая Манолова, цитирана от "Дарик".

Според нея предоставените от Български червен кръст електрически влагоабсорбатори дори не са разопаковани, тъй като хората се притесняват от високи сметки за електричество.

36 са къщите в много лошо състояние след поройните дъждове в Бургаско от края на миналия месец. За да могат хората да прекарат зимата в тях ще се наложи процедура по изсушаване на помещенията. Едва след това ще може да се пристъпи към ремонтни работи на основните – кухня и спалня, смята Мая Манолова.

Общественият защитник е отправил призив към електроразпределителното дружество EVN за опрощаване на ноемврийските сметки за ток на засегнатите от наводнението домакинства в община Камено.

“На тези семейства ще им се наложи да използват високоенергоемка изсушителна техника с каквато БЧК разполага и е предоставена на община Камено. Тази техника към момента не се използва именно защото ще повиши значително сметките за ток. Очаквам ръководството на EVN да прояви социална чувствителност и да подкрепи хората, които и без това им плащат ежемесечно и допринасят за огромните печалби на това дружество”, обясни Манолова.

До дни ще бъде изготвен и списък с адресите на къщите, чиито сметки за ток ще настояваме да бъдат поети от EVN, каза още Манолова. Описът вече е започнал от кмета на община Камено Жельо Вардунски.

„Надявам се на незабавна реакция. Със сигурност не става дума за огромни суми. Касае се за домакинства, които ще трябва да платят между 36 и 57 лева за ток. Всички знаем какви сметки формира това дружество всеки месец. За тях това би била дребна сума, но за хората е от изключително значение“, заяви още общественият посредник.

Институцията на омбудсмана също се включва в подкрепата на пострадалите в община Камено със средства за ремонтна на детската градина в село Черни връх, съобщи Манолова и добави: „От националната кампания „Великден за всеки“ останаха непотърсени ваучери за 30 000 лева, които ще предоставим за основно ремонтиране на тази детска градина.“

251 000 лева са събрани от кампанията на БЧК до момента. Събирането на средства продължава, обяви Манолова, която е съпредседател на Обществения съвет, който разпределя помощта.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички