Манолова с компромис за децата с увреждания, майките го одобриха


Манолова с компромис за децата с увреждания, майките го одобриха
Снимка: БГНЕС

2025

Омбудсманът Мая Манолова предложи компромисен вариант за решаване на проблемите на хората с увреждания – трите обсъждани в публичното пространство законопроекта да бъдат разгледани заедно. Това стана ясно по време на брифинг, на който общественият защитник даде повече подробности около предложението си.

Манолова предлага Законът за личната помощ, който предизвика разделение в позициите на протестиращите майки на деца в увреждания и националните представителни организации, да бъде разгледан в парламента в пакет със Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги. Законът за личната помощ вече е внесен в Народното събрание, а по останалите два работят експерти от социалното министерство.

Предложението на общественият защитник идва след среща с национално представителните организация, на която обаче на са присъствали всички, а сега се очаква и реакцията на останалите.

От своя страна протестиращите майки приветстваха идеята и дори поставиха срок за влизането на трите законопроекта в парламента – 1 октомври. В противен случай те се заканват да преминат към по-мащабни протестни действия, с които да настояват за правата си.

„Не може да ги чакаме повече. Тази реформа трябва да се случи сега“, единодушни са протестиращите майки. Те уверяват, че палатковият лагер, който е разпънат като форма изразяване на недоволството им пред парламента, също остава.

Те очакват и призовават всички национално представителни организации на хората с увреждания да подкрепят предлагания компромисен вариант, за да бъде осъществена реформата в сектора.

„Това, което се разбрахме, е че ние дотук сме нямали различи. Искаме едно и също – реформата да стане сега и веднага. Ние ги подкрепяме, те ни подкрепят. Взаимно искаме едно и също“, Златка Грудева от Българска асоциация за деца с интелектуални затруднения – Пазарджик. „Трите закона да влязат анблок, защото те един без друг не могат“, призова тя.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички