Манолова: Отпадането на ДДС върху дарените храни не работи


Манолова: Отпадането на ДДС върху дарените храни не работи
Снимка: БГНЕС

2515

Законовият текст за отпадането на ДДС върху дарените храни не работи, защото изпълнителната власт не си е написала домашното и не си е свършила работата и не е готова подзаконовата нормативна база, която реално и на практика да освободи дарените храни от данък добавена стойност. Това каза националният омбудсман Мая Манолова пред БНР преди днешния старт на кампанията "Великден за всеки".

"Това ще бъде една от нашите задачи във второто издание на кампанията – до края на този месец да накараме три министерства да издадат съответните подзаконови актове, за да имат стимули готовите за милосърдие производители и търговци на храни да го направят и да има повече дарения от храни в навечерието на празника", заяви Манолова.

Предвижда се в тазгодишното издание на кампанията обхванатите пенсионери да получат ваучер за храна, валиден в 5 хиляди обекта и не по списък "брашно, ориз, макарони", а да могат да закупят това, което е необходимо за празничната трапеза, уточни тя.

За целта започва есемес кампания на кратък номер 1255 и открита дарителска сметка, в която хората могат да превеждат дори минимални суми. Кампанията е насочена основно към социално ориентирания бизнес по места да дарява пари и храни, така че да няма гладни хора за големия празник, допълни омбудсманът:

"Специфично за кампанията е, че всеки дарител насочва своята сума към конкретна община и така има и по-сериозни стимули за бизнеса в една местна общност да подкрепи своите си пенсионери за християнския празник. Има доброволческа кампания, която организира гражданите, които пазаруват за себе си, да купят определени хранителни продукти и да ги поставят на определените места, които ние след това, оформено е в хранителни пакети, предоставяме на българските пенсионери."

Резултатите от миналата година сочат събрани дарения за 1 милион лева, с които са били зарадвани 33 хиляди пенсионери с ваучери за храна и още хиляди – с хранителни пакети.

Партньори на кампанията на националния омбудсман са НОИ и "Български пощи", като данните кои пенсионери могат да получат ваучери за храна, ще бъдат предоставени от НОИ.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички