Манолова: Реформата във ВиК се свежда до поскъпване на водата

Манолова: Реформата във ВиК се свежда до поскъпване на водата
Източник: БГНЕС

Реформата във ВиК сектора се свежда до повишаването на цената на водата за потребителите. Това каза омбудсманът на България Мая Манолова пред Нова телевизия.

В понеделник тя депозира жалба в Конституционния съд срещу текстовете за формирането на единна цена на водата от Закона за ВиК услугите.

По думите ѝ не съществуват законови текстове, които да обвързват цената на водата с качеството на услугата.

„Хората не разбират какви са ползите от повишаването на цената на водата, тъй като няма никакво подобрение по отношение на качеството на услугата, на водата, не е обвързано с направените инвестиции, течовете също не намаляват”, каза омбудсманът.

Цената на питейната вода в рамките на 5-годиен период се повишава единствено и само съобразно инфлацията, каза още тя. „Това е единственият показател, който отчита КЕВР и естествено следи да не се повишат нивата на социалната поносимост”, добави Манолова.

Омбудсманът посочи, че течовете във водопреносната система продължават да са 62% , не се повишава събираемостта, не се подобрява качеството.

„За 2017 година, в резултат на направените инвестиции, е обновена само 0,5% от водопреносната мрежа, което означава, че въпреки повишаването на цената на водата, ще са необходими 200 години, за да обновим цялата система”, каза тя.

Мая Манолова не уточни дали ще се върне към политиката и дали евентуално ще се кандидатира за столичен кмет на местните избори.

"Ако някога реша да се кандидатирам или да си сменям позицията, със сигурност няма да го направя тайно", каза тя.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.