Манолова: Защо поскъпват топлата вода и парното, като трябва да има буфер?


Манолова: Защо поскъпват топлата вода и парното, като трябва да има буфер?
Снимка: БГНЕС

2917

Никой не обяснява защо сега се налага да се вдигат цените на топлата вода и парното. Когато цената на природния газ падаше, от КЕВР обясняваха, че няма пряка корелация с цената на топлоенергията, но сега се оказа друго. Тази теза изказа омбудсманът Мая Манолова относно готвеното поскъпване на топлата вода и парно.

Според Манолова през последните две години поевтиняването на природния газ е 87%. Нека приемем, че разходите за формиране на топлоенергия, които се падат на газа, са 52-57%, продължи тя. Поевтиняването значи трябва да е 49%, но парното и топлата вода поевтиняха с 21-22% за тези две години. Обяснението на КЕВР беше, че останалата част трябва да е буфер, когато цената на природния газ тръгне нагоре, но Комисията сега забрави за това, обясни Манолова.

Бих приела, ако КЕВР обясни, че трябва да се вдигне цената, за да се стабилизират топлофикационните дружества, подчерта омбудсманът пред Нова телевизия. Но „Топлофикация София” натрупа 160 млн. лева дълг се натрупаха за три години, каза Манолова. Освен това тя каза, че на 1000 куб. метра цената на природния газ през 2014 година е била 612 лева, а сега е 362 лева – с поскъпването от 1 април. Защо тогава цената на парното в София става 79,70 лева за мегаватчас – цена, която за последно сме виждали точно през 2014 година, попита Манолова. И поиска КЕВР да обясни защо се вдига цената на топлата вода и парно, след като уж има буфер от 27%.

Манолова заяви, че ще подкрепи гражданските организации, които ще обжалват поскъпването на парното и топлата вода. Тя добави, че подкрепя „една организация” в писането на жалба срещу поскъпването на природния газ с 30%.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички