Мантинелата не е можела да спре автобуса край Своге, заяви шефът на АПИ


Мантинелата не е можела да спре автобуса край Своге, заяви шефът на АПИ
Снимка: БГНЕС

2659

"Тъй като се намира в урбанизирана територия, мантинелата няма функция да предпазва, нейното предназначение не е да спира 40-тонен автомобил. Сложена е при евентуален инцидент все пак да спира, но не и такъв товар." Това каза председателят на Управителният съвет на АПИ инж. Светослав Глосов в коментар за причините довели до автобусната катастрофа край Своге.

"Нашите норми са буквален превод от немските норми за пътни съоръжения", допълни още той в интервю за bTV.

"Към момента АПИ агенцията е спазила всички процедури по закон", категоричен бе Глосов. По думите му инженерът на проекта също носи своята отговорност.

Според експерти от Института за пътна безопасност  видимо има проблеми със структурата на пътната настилка, както и с начина на монтиране на предпазната мантинела.

"Има разлика между асфалта преди завоя и в участъка, в който е поднесъл автобусът", каза Диана Русинова от института.

"Битумният материал, когато изплува на повърхността, сцеплението вече намалява драстично. Възможно е и от дъждовете да има допълнително хлъзгане. Не вярвам, че и мантинелата е поставена правилно", коментира колегата ѝ Методи Стилянов.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев отбеляза пред bTV, че "много добре се справяме след това, но трябва да поработим върху превенцията. Какво трябва да направим, за да предотвратим това, е по-важното сега." Той обяви, че разследването продължава.

По думите му водачът на автобуса не е имал сериозни нарушения. Сред тях е имало шофиране без колан и превишаване на скоростта, но не и употреба на алкохол. 

През Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заяви:

"Ще дадем цялата необходима информация на колегите от прокуратурата за настилката в този участък. За спиране на пътя не можем да говорим, той е безалтернативен. Колегите са предприели действия по редуциране на скоростта. Всички констатирани дефекти трябва да бъдат отстранени за сметка на изпълнителя."

"При зачестили ПТП-та в този участък, в края на 2017 година колеги от различни агенции сигнализират за проблем. Затова се поставят знак за повишена концентрация на произшествия, както и знак за ограничаване на скоростта до 40 км/ч - поставени през месец май. Има 22 проблемни точки по този път, показва изготвен доклад. До 15 август тези дефекти е трябвало да бъдат ремонтирани. На 19 август колегите от Пътна инфраструктура са били уведомени, че предписанията не са изпълнени. Вече държавата трябва да си търси правата по съдебен ред", допълни още Нанков.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички