Мария Габриел иска удвояване на бюджета на ЕС за цифровизация

Мария Габриел иска удвояване на бюджета на ЕС за цифровизация
Източник: EbS

Държавите от Европейския съюз трябва да обединят усилия за повече конкурентоспособност във високите технологии. Това заяви българският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел в специално интервю за един от най-големи икономически всекидневници във Франция "Les Echos", съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

"В контекста на предстоящите дискусии за бъдещия бюджет на Съюза 2021-2027 Европа трябва да демонстрира силни амбиции, за да навакса изоставането си в развитието на суперкомпютрите, посочва еврокомисарят. Смятам, че трябва да удвоим европейските средства за цифровизация от 35 млрд. евро на 70 млрд. евро", добави Мария Габриел.

Тя изрази надежда, че преди лятото ще се постигне споразумение между правителствата в Съвета по предложената от ЕК реформа, свързана с авторското право. "Това е решаващо за страните ни. Ако искаме качествена журналистика и справедливо заплащане за творците ни и хората на изкуството, трябва да им дадем необходимите инструменти за справедливо разпределение на добавената стойност в цифровата икономика", коментира Габриел.

По повод намеренията на Франция за въведе законодателство срещу "фалшивите новини", комисарят посочва, че трябва да се избягва фрагментирания подход и призовава да не се прибързва. Мария Габриел припомни, че през януари беше създадена експертна група на високо ниво, която трябва да даде дефиниция на "фалшивите новини" и посочи добрите практики и мерки на европейско равнище за справяне с тях.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.