Мароко се опитва да върне туристите в страната


Мароко се опитва да върне туристите в страната
Снимка:

3864

Ключовият сектор в икономиката на Мароко - туризмът - едва нарасна през миналата година на фона на предизвикателствата пред сигурността в цял свят. Сравнително слабият, но значим растеж, дава надежда на туроператорите за развиването на нови пазари, очаквайки руските и китайски посетители да увеличат приходите в бранша.

Докато политически вълнения и джихадистки атаки рушат туризма в Египет и Тунис, Мароко регистрира 10 млн. чуждестранни гости през миналата година. Изразено в цифри, увеличението е в размер на 1,5% спрямо 2015 г. Така приходите са нараснали с 3,4% до 6,3 млрд. долара, съобщава AFP.

Хотелиерите се надяват на още по-успешна 2017 г., привличайки чуждите граждани основно със стария град на Рабат с неговите занаятчийски сергии, къщи в андалуски стил и изглед към Атлантическия океан.

Браншът е категоричен, че за целта трябва да се търсят нови пазари, и то извън Европа. Всички се надяват на гражданите от Русия и Китай, които в момента съставляват само 1% от общия брой посетители.

Най-многобройни са туристите и Франция, където живеят и много хора с марокански произход.

Европейците все още на върха на класацията, но броят на китайските посетители нараства, отчитат хотелиерите. Те напомнят, че след като визите за китайците бяха премахнати през юни, отворените врата ще ги насърчат да разгледат африканската държава.

Туризмът остава жизненоважен стълб на мароканската икономика и е вторият най-голям работодател в страната след селското стопанство.

Приходите в сектора заемат 10 на сто от националния доход и, заедно с износа и паричните преводи от мароканци в чужбина, е един от основните източници на чуждестранна валута.

Сред ключовите атракции са бившият имперски град Маракеш, включен в списъка на ЮНЕСКО, и крайбрежния град Агадир.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички