Масови нередности при обществените поръчки на министерствата оповести Герджиков


Масови нередности при обществените поръчки на министерствата оповести Герджиков
Снимка: БГНЕС

1927

В Министерството на отбраната са проведени 113 процедури за възлагане на обществени поръчки, от които 31 са прекратени. По останалите са подписани 125 договора и при анализа са установени проблеми при 45 обществени поръчки. От тях по 9 процедури е установено "наличие на измама", като те вече са предадени на Военната прокуратура. Така служебният премиер Огнян Герджиков започна доклада си относно това какво е положението с обществените поръчки в държавата.

Според Герджиков има поръчки, които са писани така, че да бъдат печелени от определени хора. Например при поръчки на АПИ – за поддръжка на участък на АМ "Хемус", включително поддръжка на тунелите при тунелите "Ечемишка", "Топли дол" и "Правешки хан" (бел.ред. - поръчката е от 2015 година), за поддръжката на АМ "Тракия" и участък от "Марица", както и за осветлението на тунела при "Траянови врата" (бел.ред. - поръчката е от 2015 година). Също нарушения са открити при поръчки на Министерството на икономиката, където е имало дискриминация в техническите критерии. Проблем е имало и в поръчка на Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия, която е проведена "при условията на липса на конкуренция". Поръчката е за надграждане на вътрешна информационна система за комуникация между агенцията и българските служби по търговско-икономически отношения в чужбина. Сезирани са АДФИ и Сметната палата.

Служебният премиер предупреди и, че МЗХ се е забавило с поръчка за последваща оценка на изпълнението на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в периода 2003 - 2007 година, заради която могат да ни спрат парите по нея. В МВР пък имало забавяне на процедурата за информационна система за координация по фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд  "Вътрешна сигурност", което също може да ни доведе наказателна процедура от ЕК. Става въпрос за разпределението на 320-те млн. лева (160 млн. евро), които ЕС ни отпусна за борба с бежанската криза. Процедурата трябваше да бъде пусната през ноември, което потвърди и Герджиков, но тогава правителството на Бойко Борисов вече беше в оставка и вървяха призиви да не се правят обществени поръчки. При здравното министерство е установен проблем с обществена поръчка за застраховка на линейки.

В част от министерствата не са установени съществени пропуски при провеждането на обществени поръчки, само административни и технически грешки, които не пречат на изпълнението им. Става въпрос за Министерството на финансите (МФ), Министерството на транспорта и информационните технологии и съобщенията (МТИТС), спортното министерство, Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Министерството на земеделието и храните (МЗХ), трудовото и социално министерство (МТСП), образователното министерство (МОН), Министерството на туризма и Министерството на енергетиката (МЕ).

Сигналите вече са изпратени "до компетентните институции", а пълният доклад ще бъде публикуван на 20 февруари.

Бих искал да подчертая, че освобождаването на областни управители и назначаването на нови е в рамките на правила. От страна на Министерския съвет не са пращани каквито и да е писма, уточни Герджиков, подчертавайки, че така иска да разсее всякакви съмнения какво се е случило. Според него политическата коректност изисквала управителите да подадат оставка. Служебният премиер подчерта, че областният управител на Перник искал отпуск по време на предизборната кампания.

Пресконференцията започна с молби на Герджиков към Сашо Диков да се успокои, защото стана ясно, че няма да бъдат позволени въпроси.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички