Медицински сестри: Без нас няма здравеопазване


Медицински сестри: Без нас няма здравеопазване
Снимка: iStock/Guliver

4590

Ниското заплащане и ниската оценка за тежкия положен труд стават причина цели випуски медицински сестри да напускат България. В резултат у нас професията се практикува от все по-малко хора, които са и във все по-напреднала възраст. Затова медицинските сестри у нас излизат на протест на професионалния си празник.

„Ние излизаме на протест, защото искаме да кажем на всички, че повече така не можем да работим. Искаме политическо съгласие за това да се остойностят нашите дейности, нашият труд да бъде достойно оценен, защото е високо квалифициран, труден, рисков, ако нас ни няма, няма да има и здравеопазване”, подчерта Петя Недкова от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи пред bTV.

В момента младите ѝ колеги започнат със заплата, която е близка до минималната и е около 10 пъти по-ниска от тази в Германия.

По думите ѝ би трябвало медсестрите да са най-многобройното здравно съсловие, а броят им се приближава до този на лекарите. „Това съотношение не е полезно за никого – нито ние можем да извършваме качествено работата си, защото работим на 2-3 места, за да можем да крепим здравната система и бюджета си, нито е добре за пациентите, които получават безопасни грижи, но те се движат на ръба”, подчерта Недкова.

Според нея средната възраст на сестрите е 53 г., на акушерките – 51 г., на фелдшерите – 56 г., а рехабилитаторите и рентгеновите лаборанти са на средно 51 г.

„Нашето образование е изравнено по европейска директива с останалите държави. Напускат страната не всички млади, но идеята им е да започнат такова обучение, за да упражняват професията извън нашата страна. В цяла Европа и изобщо по света нуждата от здравни грижи непрекъснато се засилва”, отбеляза Недкова.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички