Мей може да поиска отлагане на Brexit с три месеца

Мей може да поиска отлагане на Brexit с три месеца
Източник: Getty Images/Guliver

Европейският съюз очаква от британския премиер Тереза Мей да бъде принудена да поиска тримесечно отлагане на Brexit. Това съобщава американската агенция Bloomberg, като се позовава на двама различни неназовани източници от Брюксел.

Дискусиите между двете страни показват, че Мей ще поиска удължаване на двугодишния преговорен период, ако британския парламент подкрепи сделката за Brexit, но тя не бъде подписана до срещата на върха на ЕС на 21-22 март. Това се очертава като настоящия план на ЕС, посочва медията, цитирана от "Фокус".

ЕС вижда това като „техническо разширение“, за да даде време на британския парламент да приеме необходимото законодателство, свързано с излизането на Лондон от Съюза. Всичко, което е по-дълго от три месеца, ще постави Великобритания под натиск да вземе участие в европейските избори на 23-26 май, нещо, което двете страни искат да избегнат.

Мей се състезава с времето, за да промени спорна част от сделката, известна като „резервна“, по приемлив начин и за парламента на Обединеното кралство, и за ЕС.

Въпреки това, само с пет седмици до планираното излизане на Великобритания от Съюза и преговори в задънена улица, министрите и депутатите от собствената ѝ партия заплашват да гласуват срещу нея следващата седмица, за да дадат на парламента контрол върху процеса.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.