Мей позволи на Huawei да гради част от 5G мрежа във Великобритания

Мей позволи на Huawei да гради част от 5G мрежа във Великобритания
Източник: Getty Images/Guliver

Британският премиер Тереза Мей е дала разрешение на китайската компания Huawei да помогне в строежа на 5G мрежа във Великобритания, въпреки предупрежденията на Вашингтон за възможни проблеми със сигурността. Това съобщава The Daily Telegraph.

Националният съвет по сигурността, който е председателстван от Мей се съгласи да позволи ограничен достъп на китайския гигант, като му възложи строежа на „несъществена инфраструктура” като антени, пише в статията.

Решението бе взето въпреки притесненията на вътрешния министър Саджид Джавид, външният министър Джереми Хънт, министърът на отбраната Гавин Уилямсън, министърът на международната търговия Лиам Фокс и министърът на международното развитие Пени Пордаунт.

От Даунинг стрийт отказаха да коментират статията.

САЩ забраниха 5G технологията на Huawei на територията си и призоваха своите съюзници от разузнавателния съюз Пето очи (Австралия, Великобритания, Канада и Нова Зеландия) да последват примера им.

Миналият месец Великобритания отбеляза „сериозни технологични проблеми” в инженерния процес на Huawei, които поставят „нови рискове” за националните телекомуникации.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.