Мей засилва търговските връзки с Китай заради Brexit


Мей засилва търговските връзки с Китай заради Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

2198

Британският премиер Тереза Мей започна посещение в Китай в момент, когато се опитва да засили търговските връзки на страната си по света преди развода с Европейския съюз.

Мей пристигна в централния индустриален град Ухан и ще бъде в страната до петък, което според китайското външно министерство нарече "историческо посещение".

Тя отива в Пекин по-късно в сряда, за да се срещне с премиера Ли Къцян.

"Моето посещение ще засили" Златната ера "в отношенията между Великобритания и Китай. Дълбочината на нашите отношения означава, че можем да имаме честни обсъждания по всички въпроси", каза Мей по-рано тази седмица, предаде AFP.

Британският премиер се бори с критиките към своята стратегия за Brexit вкъщи. Камарата на лордовете анализира ключов законодателен акт за напускането на ЕС, тъй като информацията от изтекъл правителствен доклад показва само икономически недостатъци от напускането на ЕС.

Връзките на Великобритания с Китай нарастват като значение, тъй като Лондон планира икономическото си бъдеще, след като официално напусне ЕС през март 2019 г.

Китай "предоставя нов източник на капитал, който - при наличието на подходящи предпазни мерки - може да ни помогне да инвестираме в бъдещето на нашата страна", пише в статия във в. The Financial Times.

"Заедно, това означава по-силна британска икономика и повече и по-добри работни места за британските работници".

Мей е придружавана от съпруга си Филип и от делегация от 50 бизнес лидери.

Мей ще използва възможността, за да обсъди и редица други въпроси като климатичните промени и кризата със Северна Корея, но тя беше под натиск да постави въпроса за политическата ситуация в бившата британска колония Хонконг и за нарушенията на човешките права в Китай.

Китай също има големи очаквания, че Лондон ще подкрепи инициативата му „Един пояс, един път“, мащабен инфраструктурен проект, насочен към съживяване на древните търговски пътища на коприната между Изтока и Запада и създаване на по-голям достъп на китайските компании до пазара.

"Естествено е, че сътрудничеството в тази област е възможност за двете страни да се включат в нашето сътрудничество за взаимно изгодни резултати", заяви говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин във вторник.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички