Мелинда Гейтс: Трябва да спре да се изисква хората да са работохолици

Мелинда Гейтс: Трябва да спре да се изисква хората да са работохолици
Източник: Getty Images

Някога американската мечта бе построена върху идеала, че усърдната работа води до успех. Днес, с възхода на технологиите, посланието се промени: работи през цялото време или ще се провалиш. Това пише Мелинда Гейтс, филантроп и съпруга на най-богатия човек в света - основателя на Microsoft Бил Гейтс, в своя колонка в сайта LinkedIn.

Според нея културата на работохолизъм е особено вредна за жените, защото все още битува схващането, че те трябва да са отговорни и за поддръжката на дома и отглеждането на децата.

"Изпращаме дъщерите си в работна среда, създадена за бащите ни. Средата в САЩ е била организирана с предположението, че служителят има партньор, който стои вкъщи и гледа децата, върши домакинската работа. Днес това не важи. А все повече компании искат служителите им да работят по повече часове", пише още Мелинда.

По думите ѝ технологиите затрудняват откъсването ни от ангажиментите, а хората започват да се чудят дали това, че са си взели почивка, няма да навреди на кариерата им.

"Резултатът е професионална етика, която вреди на всички. Когато компаниите предпочитат работохолиците, хората, търсещи баланса между работата и личния живот, биват изтласкани. Някои напускат корпоративния свят. Тези, които остават, не са продуктивни. Трябва да използват много енергия просто за да държат главата си над водата, вместо да мислят как да създадат повече стойност в света", допълва Гейтс.

Тя смята, че фирмите трябва да предлагат по-свободни, разнообразни програми на служителите си и да имат по-либерални политики, свързани с времето за семейството.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.