Менда Стоянова: Предлагаме общините да предоставят безвъзмездно офиси на партиите


Менда Стоянова: Предлагаме общините да предоставят безвъзмездно офиси на партиите
Снимка: БГНЕС

3193

Ще предложим общините да предоставят безвъзмездно офиси на партиите. Това каза председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова пред журналисти в Народното събрание, предаде „Фокус“.

„Сутринта имахме среща с ДПС по повод на това, че те вчера са внесли своето официално предложение между първо и второ четене за изменението на Закона за държавния бюджет. Тяхното предложение е за 0 лв. субсидия и възможност партиите да се финансират от други източници като дарения от физически и юридически лица", обясни тя. "Говорихме с тях, но си ставаме на нашата позиция. 1 лв. е това, което ние сме внесли и ще защитаваме в зала“, категорична бе Стоянова.

Тя посочи, че по отношение на отвореното финансиране, трябва да се направят промени. „1 лв. е наистина ниска субсидия, няма как партиите едновременно да бъдат ограничени и да получават, каквито и да е дарения, както е в момента", коментира тя. "Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, попълване на декларации за произход, качване на въпросните декларации в Сметната палата и всичко останало, което тя прави като одит на разходите на политическите партии. Освен това ние оставаме на нашата позиция“, допълни още Стоянова.

Председателят на Бюджетна комисия посочи, че за да се даде възможност на партиите да поддържат своите структури, ГЕРБ ще направи предложение общините и държавата да предоставят офиси на партиите безвъзмездно. „Това означава, че партиите ще имат възможност да имат офиси без да заплащат за тях, ще имат субсидия от 1 лв., с която биха поели разходите за административния персонал в тези офиси. Колкото до другите им разходи по отношение на избори и т.н. ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори, физически и юридически лица“, поясни Менда Стоянова. На въпрос дали се обмисля таван за такава подкрепа, тя отговори, че не вижда причина да има такъв таван.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички