Меркел "обяви война" на Тръмп заради "Северен поток 2"


Меркел "обяви война" на Тръмп заради "Северен поток 2"
Снимка: Getty Images/Guliver

10582

Реакцията на германския канцлер Ангела Меркел против налагането на санкции от Вашингтон срещу газопровода "Северен поток 2" е "ясно обявяване на война" на президента на САЩ Доналд Тръмп. Това пише германският вестник Bild.

Миналата сряда Меркел заяви, че Берлин е против екстериториалните санкции от страна на САЩ и възнамерява "решително да обсъди" въпроса за мерките на Вашингтон срещу "Северен поток 2".

Германският канцлер, както пише Bild, е реагирала "с ясни думи" на решението на Конгреса на САЩ да наложи санкции. Според изданието това е "ясно обявяване на война" на Тръмп.

"Меркел няма да търпи САЩ да продължават да подкопават проекта за газопровод, който се ползва с нейната подкрепа", се изтъква в статията.

В същото време авторът на материала е изразил увереност, че строителството на газопровода вече не може да бъде задържано и скоро то ще бъде завършено.

Сенатът на САЩ гласува бюджет за отбрана в размер на 738 млрд. долара, който включва средства за "противодействие на Русия" в различни области, санкции срещу "Северен поток 2" и военна помощ за Украйна. Сега законът трябва да бъде подписан от Тръмп, който вече заяви, че е готов да го подпише незабавно.

Проектът "Северен поток 2" включва изграждането на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия.

В проекта взимат участие освен "Газпром" също и редица други европейски компании. Руският газов гигант многократно е заявявал, че е планирано газопроводът да бъде завършен през 2019 г.

Украйна, която се страхува да не загуби приходи от транзита на руски газ, и редица европейски страни, включително Полша, Латвия и Литва, както и САЩ, които лансират втечнения си природен газ в ЕС, активно се противопоставят на "Северен поток 2". Те определят проекта като политически и заплашващ енергийната сигурност в Европа.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички