Меркел за преговорите за Brexit: Великобритания не знае какво иска

Меркел за преговорите за Brexit: Великобритания не знае какво иска
Източник: Getty Images/Guliver

Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че Великобритания все още не е изразила ясна позиция относно желанията си за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел след Brexit.

Тя предупреди, че остават само „между шест и осем седмици“ за постигане на окончателно споразумение, предава AFP, цитирана от "Фокус".

Успехът на предстоящите преговори зависи „до голяма степен от това какво иска реално Великобритания и разговорите по този въпрос до сега не са съвсем ясни“, посочи Меркел по време на бизнес конференция в Берлин.

Меркел повтори позицията на останалите 27 държави-членки на ЕС, че "не можете да принадлежите към единния пазар, ако искате да се придържате само към един от принципите му, но не и към другите три".

Брюксел вярва, че Тереза Мей иска Великобритания да запази предимствата на свободната търговия със стоки с ЕС, без да следва трите основни принципа свободното движение на хора, услуги и капитали през границите.

Британският премиер Тереза Май отвърна на удара в петък в ЕС, след като Брюксел категорично отхвърли нейния план за Brexit, заявявайки, че отказът за компромис е "неприемлив" и предупреди, че тя все още е готова да се отдръпне от преговорите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.