Меркел: Всички европейски партньори да преговарят за митата на колите

Меркел: Всички европейски партньори да преговарят за митата на колите
Източник: Getty Images / Guliver

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще поиска започване на разговори с търговските партньори за намаляване на митата върху автомобилите, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи наказателни мита за вноса на коли, произведени в ЕС.

Изявлението на Меркел дойде, след като вчера вечерта американският посланик Ричард Гренел беше домакин на среща с едни от най-големите производители на автомобили в Германия. По време на тази среща той призова ЕС да премахне митата си за внос на американски автомобили в съюза, а в замяна САЩ ще направи същото.

Но Меркел заяви, че подобни преговори за намаляване на стойността на митата трябва да бъдат проведени „с всички страни, с които се търгува с коли”, а не само със САЩ.

Такава сделка само със САЩ „ще бъде против правилата на Световната търговска организация (СТО)”, каза още Меркел, предаде БГНЕС.

„Ние можем да проведем преговори за мита върху 90% от стоките”, заяви Меркел, като това беше препратка към стартираните разговори за сделката за свободна трансатлантическа търговия, познати като TTIP.

„А можем да говорим и само за един вид стока, но тогава трябва да имаме същото отношение към всички наши търговски партньори в целият свят. Това е опция, която аз мога да си представя”, каза германският канцлер.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.