Мерки на данъчните срещу измамите притесниха бизнеса


Мерки на данъчните срещу измамите притесниха бизнеса
Снимка: Getty Images/Guliver

2516

Новите мерки за затягане на контрола върху софтуера, който търговците ползват за отчитане на оборотите си, ще се окажат далеч по-мащабни и по-високи разходи, отколкото сочат разчетите на финансовото министерство. Това предупреждава Българска стопанска камара след сигнали на свои членове за затрудненията, които ще породи поредният ремонт на наредбата за фискалните устройства.

Проектопромените предвиждат фирмите да искат от НАП одобрение за всеки софтуер "за управление на продажбите", който искат да ползват. Според данъчните тази мярка ще пресече опитите да се укриват обороти и да се издават фалшиви касови бележки. Нарушението е станало "национален спорт" в ресторантьорския бизнес, където чрез манипулиране на програмките се укривали до 70% от оборотите, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров, пише в. "Сега".

Според приходната агенция новите изисквания на НАП ще засегнат само т.нар. фискални принтери. В момента има регистрирани около 43 000 такива устройства, а подмяната на софтуера щяла да струва „само“ около 17 млн.лева. Според бизнеса обаче разходите ще са много повече. Законът за ДДС визира всякакъв софтуер за управление на продажбите, включително и такъв, който не е свързан с фискално устройство, обясни Станислав Попдончев, финансов директор на БСК. Такива са системите за управление на работата с клиенти (CRM), за обработка на оферти, за издаване на фактури и други. Затова БСК настоява наредбата да се пренапише в тази й част.

Освен това бизнесът иска внимателно да се прецизира достъпът на НАП до информацията от софтуера за управлението на продажбите. Често той е част от поголеми системи за управление и планиране на ресурсите в предприятията, които съдържат търговска тайна.

Оказва се също, че има браншове, за които е невъзможно да отговорят на новите изисквания всяка продажба да бъде отчетена до 5 минути в системите на НАП. При търговията на едро и разносната търговия понякога след поръчването на стоката минават ден-два, докато продажбата бъде завършена, а новите разпоредби не допускат това, обясни Попдончев.

На са съвсем ясни и разпоредбите с регистрацията на електронните търговци. Предвижда се всеки, който се занимава с електронна търговия, независимо дали през собствен домейн или през платформа за продажби в интернет, преди да започне дейност, да се регистрира в портала за е-услуги на НАП с електронен подпис. Излиза, чечовек, който иска да продаде стария си велосипед чрез интернет, ще бъде третиран като нарушител, ако не се регистрира в НАП.

Затова от БСК настояват ясно да се запише, че е-регистрацията е задължителна само за лица, които продават стоки в интернет „по занятие“, а не за всеки, които инцидентно предлага нещо за продан онлайн.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички