Металът, който е по-ценен от златото, покори нов връх


Металът, който е по-ценен от златото, покори нов връх
Снимка: iStock

7730

Паладият – един от най-търсените метали, който е значително по-скъп от златото, подобри нов рекорд. Редица индустрии понесоха тежки удари от смъртоносната епидемия от коронавирус, но именно тя се оказа неочакваният нов двигател за цената на редкия метал.

Фючърсните договори на паладия скочиха с 8.1% до рекордни нива, след като инвеститорите на Уолстрийт започнаха да се измъкват от акциите, търсейки по-сигурни убежища за парите си. Сред потърпевшите бе дори пазарен шампион като Apple, която предупреди, че може да не изпълни заложените продажби заради китайския вирус и усилията за овладяването му, пише Bloomberg.

"Паладият е невероятен – той е като акциите на Tesla, но сред суровините. Цените му настигнаха растежа на благородните метали. Всеки път, когато тези метали растат, паладият също има склонността да поскъпва, но с много повече", казва пред Bloomberg Едуард Мейр, анализатор от ED&F Man Capital Markets.

Поскъпването на металите набра скорост в сутрешната търговия в САЩ, като златото надхвърли 1600 долара за унция. Само в рамките на 1 час търговията с паладий беше над 6 пъти по-голяма от средния ѝ обем за последните 100 дни, показват данните на Bloomberg. Редкият и ценен метал донесе 77% доходност през изминалата година, най-голямата сред 45-те най-търгувани суровини.

Фючърсите на паладия с доставка през март се покачиха с 8.1%, достигайки 2504.5 долара – най-високата записана цена за последните 30 години. На спот пазара металът, който е сред редкоземните елементи, също достигна най-високата си стойност за всички времена.

Фючърсите на златото с доставка през април нараснаха с 1,1% до 1603.6 долара за унция, затваряйки при най-висока цена в Ню Йорк от 2013 г. Общата сума на неизпълнените договори за жълтия метал е над 30 пъти по-голяма от тази на паладия.

Невероятното представяне на редкия метал се дължи и на очакванията, че по-строгите китайски екологични стандарти ще стимулират използването му в по-големи количества в автомобилите, изтощавайки съвсем глобалното предлагане, което вече изпитва трудности да отговори на търсенето.

Производството ще изостане с 1,9 млн. унции през тази година, увеличавайки дефицита от 1,1 млн. унции, отчетен през миналата година, прогнозира главният изпълнителен директор на Anglo American Platinum Крис Грифит.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички