Microsoft готви сериозни промени в структурата на компанията


Microsoft готви сериозни промени в структурата на компанията
Снимка: Getty Images/Guliver

3225

Microsoft обяви една от най-големите си организационни промени за последните години. Тя включва сериозни кадрови размествания и създаване на нови подразделения.

Тери Майерсън, който е от 20 години в Microsoft и оглавява разработките на операционни системи Windows, скоро ще напусне компанията, предаде Ройтерс. В момента Майерсън отговаря не само за Windows и Office, но и за проекти като Surface, Xbox и HoloLens. Той ще остане в Microsoft още няколко месеца, докато приключи преходният период, след което ще се оттегли, съобщава TechNews.

Отделът на Майерсън ще се обедини с новото подразделение „Cloud + AI Platform“, посветено на корпоративните облачни услуги и разработките в областта на изкуствения интелект. Начело на новата структура застава Скот Гътри, който по-рано ръководеше облачния бизнес Azure.

В допълнение, Microsoft създава подразделение „Experiences and Devices“ начело с Раджеш Джа. Неговият екип ще се съсредоточи върху технологиите за взаимодействие на потребителите с различни устройства.

Междувременно, мениджърът на Surface направлението Панос Панай ще стане директор продукти и ще отговаря за фирмени устройства като ноутбуците и таблетите Surface, както и шлемовете за допълнена реалност Hololens.

Според анализатори, промените в ръководството и структурата на Microsoft са опит на компанията да се приспособи към промените на компютърния пазар, който все повече се отдалечава от традиционните РС. Освен това реорганизацията може да доведе до съкращаване на разходите.

Microsoft се стреми също така да намали зависимостта си от операционната система Windows. С навлизане на смартфоните, пазарът на компютри започна да се свива, което застрашава приходите на Microsoft. Ето защо компанията измества фокуса към бързорастящия пазар на облачни технологии.

„Не можем да допуснем каквито и да било организационни граници да пречат на новите разработки за нашите клиенти, така че се насочваме към растеж“, посочва в изявление във връзка с промените главният изпълнителен директор на Microsoft – Сатя Надела.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички