Microsoft може да започне да използва подводен център за данни

Microsoft може да започне да използва подводен център за данни
Източник: Getty Images

Microsoft тества използване на център за данни под вода в рамките на проекта Natick. Експерименталният обект, поместен в контейнер, се намира на морското дъно в крайбрежието на Шотландия. Това съобщи Fortune, цитирано от TechNews

Тъй като центровете за обработка на данни отделят голямо количество топлина, компаниите се стремят да ги разполагат в държави с по-студен климат, намалявайки по този начин разходите за охлаждане на оборудването. Това, съчетано с охлаждане от водата, предопределя и решението на Microsoft.

Подводният център на компанията се състои от 12 стойки с 864 сървъра. В продължение на една година специалистите на компанията ще наблюдават колко ефективно е охлаждането на сървърите и ако резултатите са добри, Microsoft ще построи още няколко подобни центъра за данни.

Над половината от населението на Земята живее в крайбрежната ивица от 200 км. Ако центровете за данни се разположат близо до крайморските градове, то данните от тях ще се предават на неголямо разстояние, в резултат на което ще се повиши скоростта при уеб сърфиране, стрийминг на видео и онлайн игри, сочат разчетите на Microsoft.

Подводните центрове за данни ще ускорят и обработката на данни с технологии за изкуствен интелект. Според разработчиците на проекта, подобни центрове могат да работят минимум пет години, без необходимост от обслужване.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.