Microsoft може да започне да използва подводен център за данни


Microsoft може да започне да използва подводен център за данни
Снимка: Getty Images

3137

Microsoft тества използване на център за данни под вода в рамките на проекта Natick. Експерименталният обект, поместен в контейнер, се намира на морското дъно в крайбрежието на Шотландия. Това съобщи Fortune, цитирано от TechNews

Тъй като центровете за обработка на данни отделят голямо количество топлина, компаниите се стремят да ги разполагат в държави с по-студен климат, намалявайки по този начин разходите за охлаждане на оборудването. Това, съчетано с охлаждане от водата, предопределя и решението на Microsoft.

Подводният център на компанията се състои от 12 стойки с 864 сървъра. В продължение на една година специалистите на компанията ще наблюдават колко ефективно е охлаждането на сървърите и ако резултатите са добри, Microsoft ще построи още няколко подобни центъра за данни.

Над половината от населението на Земята живее в крайбрежната ивица от 200 км. Ако центровете за данни се разположат близо до крайморските градове, то данните от тях ще се предават на неголямо разстояние, в резултат на което ще се повиши скоростта при уеб сърфиране, стрийминг на видео и онлайн игри, сочат разчетите на Microsoft.

Подводните центрове за данни ще ускорят и обработката на данни с технологии за изкуствен интелект. Според разработчиците на проекта, подобни центрове могат да работят минимум пет години, без необходимост от обслужване.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички