Microsoft вече няма да поддържа Windows Vista


Microsoft вече няма да поддържа Windows Vista
Снимка: Getty Images

2243

Microsoft спира поддръжката на Windows Vista, считана за най-неудачната версия на операционната система. На 11 април тази година ще бъде прекратена нейната разширена поддръжка и операционната система ще престане да получава пачове и обновявания по безопасността.

Microsoft препоръчва на потребителите възможно най-бързо да се обновят до по-съвременна версия. Естествено, софтуерният гигант би искал тази версия да е Windows 10. Впрочем, подходяща е и най-популярната засега Windows 7, поддръжката на която продължава до месец януари 2020 година.

Стандартната поддръжка на Windows Vista бе прекратена на 10 април 2012 г., и след 5 години приключва и нейната разширена поддръжка. След тази дата Microsoft ще поддържа само три версии на своята операционна система: Windows 7, 8.1 и 10.

През месец април 2014 г. Microsoft прекрати поддръжката на Windows XP, но тази операционна система и досега се използва в много персонални компютри и доскоро бе на второ място по популярност в света. Някои анализатори отбелязват, че в момента нейното разпространение е на ниво 9%, пише Kaldata.com.

С Windows Vista това няма как да стане, понеже и сега нейният дял в едва 0,84%. Според аналитичната компания NetMarketShare, Windows Vista e достигнала максимален дял от 1,42% миналия април.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички