Милиардер съди аукционната къща Sotheby's за 380 млн. долара

Милиардер съди аукционната къща Sothebys за 380 млн. долара
Източник: iStock/Guliver

Руският милиардер Дмитрий Риболовлев заведе дело в съд в Ню Йорк срещу аукционната къща Sotheby's, обвинявайки я в съучастничество с швейцарския търговец на предмети на изкуството Ив Буве за продажби на произведения на живописта на милиардера по завишени цени, съобщи Bloomberg.

По данни на медиите Риболовлев иска от Sotheby's да бъде обезвъзмезден за материални щети в размер на 380 млн. долара. Ищецът твърди, че в продължение на повече от 10 години придобил от Буве 38 произведения на изкуството за 2 млрд. долара. Само че сега Риболовлев смята, че е надплатил 1 млрд. долара и изисква от търговеца на художествени предмети да му възстанови сумата. Бизнесменът обвинява Sotheby's в това, че аукционната къща имала участие при продажбата на една трета от споменатите произведения от швейцареца и била информирана, че търговецът препродава купеното с необосновано висока изгода за него.

Представител на Дмитрий Риболовлев потвърди пред ТАСС, че компанията е подала иск срещу Sotheby’s Inc. във Федералния окръжен съд в Ню Йорк за 380 млн. долара. От коментари по случая представителят на милиардера се отказа.

Според информацията на Bloomberg, в иска Риболовлев обвинява аукционната къща в „оказването на конкретна помощ при извършването на най-голямото свързано с изкуство мошеничество в историята“.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.