Милиони левове ще бъдат похарчени за туристическа реклама на България


Милиони левове ще бъдат похарчени за туристическа реклама на България
Снимка: БГНЕС

3748

Държавата отново планира да похарчи огромни суми, за да рекламира България като рай за туристи. Това става ясно от Актуализираната стратегия за устойчиво развитие на туризма.

На заседание в сряда правителството одобри документа, който трасира бъдещето на отрасъла до далечната 2030 година. Стратегията е придружена от план за действие. Значителна част от мерките са продължения на досегашните кампании - отпечатване на рекламни брошури и каталози, изработване и прожектиране на филмчета и клипове по наши и чужди тв канали, участия в изложения и т.н. Друга част са свързани с администрацията - обучения и семинари за чиновниците. Има го и дежурното писане на анализи. За някои мерки са посочени и суми, за други финансирането остава неясно, пише в. "Сега".

Министър Николина Ангелкова се е подготвила за сериозно харчене по всички фронтове, разкрива планът за действие за 2018-2020 г. Министерството на туризма ще дава по 2 млн. лева годишно само за планиране и осъществяване на рекламни кампании за стимулиране на българите да пътуват в страната. Още по-щедър е бюджетът на МТ за привличане на туристи от чужбина - за реклами са предвидени 6 млн. лв. годишно.

Ангелкова е решила, че методиката за отдаване на морските плажове под наем се нуждае от поредно усъвършенстване. За това ще отидат 30 000 лв. Още 50 000 лева ще хвръкнат за изготвяне на анализ за "човешките ресурси" в министерството и евентуално "оптимизиране" на работата на чиновниците. Други 40 000 лв. трябва да отидат за актуализация на нормативната база - вкл. законите за туризма и за Черноморското крайбрежие, които и бездруго са сред най-преправяните закони в държавата ни.

Големи ресурси - на време и на пари, ще отнеме въвеждането на "национален етикет за качество" в туризма. Това трябва да се случи в края на 2020 г. и ще струва 70 000 лева. За повечето дейности се ще наемат външни изпълнители, които ще се търсят с обществени поръчки.

Като заклет любител на стратегиите Ангелкова е заложила в плана изработване и приемане на маркетингова стратегия на дестинация България. За "стратегическо документално осигуряване на маркетирането на дестинацията и подобрено управление на маркетинга на дестинацията България" ще бъдат дадени 120 000 лева.

Друга мярка в плана предвижда "консолидиране на заинтересованите страни за уточняване на параметрите за развитие на ски зоните Банско-Добринище, Боровец, Пампорово-Чепеларе, Витоша, Мальовица, Паничище, Беклемето, Ком-Берковица, Узана, Юндола, Белмекен, Бодрост-Картала, Семково". Накратко, става дума за съставяне на банална междуведомствена работна група. Тук харчене на средства не е предвидено, но пък "консолидирането" ще отнеме цяла година - срокът е 31 декември.

Прословутата Единна система за туристическа информация - ЕСТИ, е сред най-големите инвестиции, планирани от министерството на Ангелкова. Само през 2018 г. ЕСТИ ще глътне 1.2 млн. лева, а в следващите две години - още по 50 хиляди. Мрежата трябва да свърже базите данни на МТ, общините и МВР за туристите, туристическите обекти и нощувките.

Националният съвет по туризма ще прави "изнесени заседания" по три пъти годишно, което ще струва на българския данъкоплатец 45 000 лева в периода 2018-2020 г. Извън София ще заседава и Междуведомственият съвет за кадрите в туризма. И за тези командировки ще отидат хиляди левове.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички