Минималната заплата в Турция се е сринала с 45%

Минималната заплата в Турция се е сринала с 45%
Източник: iStock/Guliver

Заедно със срива в курса на турската лира, тази година има сериозно понижение на нивото на покупателната възможност на турските граждани, пише вестник „Джумхуриет”.

Публикацията се позовава на мнение на специалисти, както и от данни и графики на Евростат. В класацията за минимална работна заплата Турция се е свила с 45% в сравнение с 2016 година, като вече е много назад от Полша, Чехия и Унгария, които дълго години изпреварваше. Така например, през 2016 година работник на минимална заплата в Турция взимаше с 20% повече от подобен работник в Полша. Сега положението е коренно променено – полският работник взема с 42% повече от този в Турция.

В началото на 2018-та минималната работна заплата бе увеличена от 1404 т.л. на 1603 т.л. и с тях можеха да се купят 353 евро. От началото на пролетта заедно със срива на турската лира това число сега е едва 197 евро. След известното възстановяване на турската лира, на 4 октомври тази сума леко се повиши до 225 евро, уточнява "Фокус".

Независимо от това - на база евро – минималната работна заплата в Турция е спаднала с цели 45% в сравнение с 2016 година. През 2016-та с една минимална работна заплата можеха да се купят 518 евро. По валутните курсове на 4 октомври за тази сума евро трябва да се платят и минималната работна заплата да бъде 3682 т.л. Брутната минимална работна заплата в момента обаче е само 2019 турски лири.

Исторически в Турция винаги са били получавани по-високи заплати от работещите в Източна Европа. Независимо от икономическата криза и валутните шокове в Турция през 2001 година, минималните работни заплати винаги са били по-високи от тези в страни като Словакия, Чехия, Румъния, Литва.

Сред като турската лира започна да губи стойност от 2016 година насам, минималната работна заплата в страната вече изостава от стойностите в абсолютно всички страни-членки на ЕС. По този показател Турция вече се доближава до страни като Сърбия, Черна гора и Албания, в сравнение с които преди години минималната ни работна заплата беше два пъти по-висока.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.