Министър Павлов: Има излишък на електроенергия


Министър Павлов: Има излишък на електроенергия
Снимка: БГНЕС

2234

Електроенергийната система е стабилна. Има излишък от електроенергия, предприели сме всички действия и имаме резерв, дори ако загубим единия блок на АЕЦ „Козлодуй“, заради авария, да се покрият нуждите на страната. Това каза служебният министър на енергетиката Николай Павлов по време на брифинг за състоянието на електроенергийната система в страната, предаде „Фокус“.

Служебният министър обобщи мерките, взети във връзка с лошите метеорологични условия в началото на година. По думите му с изпълнението на мерките е осъществено поддържането на баланса в системата. „За радост и АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ 2 не регистрираха аварии, което показва, че системата е в отлично състояние“, отчете той.

Павлов припомни, че вчера бе взето решение за възстановяване на износа на електроенергия. Той отбеляза също, че и газовият сектор няма проблеми с доставките и транзита.

По отношение на целите пред служебното енергийно министерство Павлов коментира, че те са постигане на физическата стабилност и подобряването на финансовото състояние на сектора.

„Има дружества, които са в отлично финансово състояние. Има и такива, в които има по какво да се работи. Беше назначен пълен анализ за всяко едно дружество, ежедневно разговаряме с ръководствата им, изискванията към тях са големи – оптимизация на паричните потоци. Първите резултати са на лице, но трябва да минат всички разговори, да приключи финансовата 2016 година и в края на месеца или началото на следващия ще обявим кое дружество, какви финансови резерви има“, посочи служебният министър.

По време на пресконференцията бе представен и новият зам.-министър на енергетиката Константин Делисивков, който ще отговаря за сигурността на електроенергийната система в страната. Той заяви, че към момента не са установени надписвания на сметки при проверките на ЕРП-тата.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички