Министърът на здравеопазването Николай Петров подаде оставка


Министърът на здравеопазването Николай Петров подаде оставка
Снимка: БГНЕС

3031

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов я прие. Това стана ясно на заседанието на Министерски съвет.

Оставката на Петров идва буквално половин ден след материал, посветен на обществени поръчки, възложени от Военномедицинска академия (ВМА). Поръчките са на стойност 1,6 млн. лева, а съгласно журналистическото разследване на bTV те са отишли към фирми, свързани по роднинска връзка със здравния министър. Специално поръчки за ортопедията във ВМА са спечелени от фирми, които са на мъжа, с когото на семейни начала живее дъщерята на Петров – Руслана.

При сключване на договора за едната от поръчките, през януари 2015 година, е нарушен или заобиколен законът, тъй като консорциумът, на който е възложена - "Ортопедие-Инвекс", няма регистрация по БУЛСТАТ, нито ЕИК. Става въпрос за поръчка за периодична доставка на импланти за ортопедия и травматология на стойност около 1,2 млн. лв. Втората поръчка е за около 400 хил. лв. и е възложена на фирма "Ортобедие.Бг", която е регистрирана на същия адрес, на който се помещава и фирма, на която собственик до 2014 година е дъщерята на проф. Петров. Тогава тя стана шеф на кабинета на здравния министър Петър Москов.

В писмен отговор относно поръчките и положението с БУЛСТАТ-а и ЕИК-то на "Ортопедие-Инвекс", Петров казва, че "служителите (бел. ред. - във ВМА) следят дали са представени необходимите документи и чак тогава се стига до подписване на договор".

Генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров е специалист по анестезиология. Политическата му кариера започва като служебен министър на здравеопазването в правителството на Марин Райков през пролетта на 2013 г.. След това е назначен за директор на ВМА-София. От 4 май 2017 г. проф. Петров отново е министър на здравеопазването в правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти.

Той е автор на 4 и съавтор на 10 книги и 170 публикации в сферата на научната и медицинска литература. Проф. Петров е главен редактор на списание „Анестезиология и интензивно лечение“ и от 2004 г. е републикански консултант по анестезиология, реанимация и интензивно лечение.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички