Миньори обявиха гладна стачка


Миньори обявиха гладна стачка
Снимка: Getty Images

1743

Работниците от мангановия рудник „Оброчище” обявиха гладна стачка. Те протестираха две седмици с искане за по-високи заплати, но след липсата на реакция от директора на дружеството или държавата, вече се обявиха и за преразглеждане на концесията.

Миньорите са получили забрана да бъдат допуснати на работното си място. „Днес имаше засилена охрана и не ни пуснаха до шахтата. Ще останем тук докато не се появи ръководството и някой от правителството не ни обърне внимание. Да дойде някой да ни даде нормални заплати, за да си изхраним семействата”, категорични са те, предаде bTV.

Разпореждането на директора да не бъдат допускани до работните си места обаче създава предпоставка да бъдат уволнени.

По думите на засегнатите освен нередовни и ниски заплати, дружеството-концесионер „Евроманган” АД има и дългове към фирми изпълнители – доставчици, превозвачи и електроразпределителното дружество.

Заплатите на миньорите са в порядъка на 460 до 515 лв. По думите на един от тях те отдавна са готови гладна стачка - не само, че не им дават парите редовно, но и не стигат.

Писменото становище на директора на „Евроманган” е, че най-ниският нетен доход е 700 лв. на подземен работник. Новината беше посрещната с освирквания от работниците.

Някои от тях са принудени да спрат децата си от училище заради безпаричие. „Нямам пари, идвам със собствен транспорт на работа, защото ни спряха и превоза до работа”, казва Юлиян Иванов.

„Да не ни търсят само за избори и данъци, да ни обърнат внимание. Работим честно и искаме да си образоваме децата”, категорични са засегнатите.

В становището си работодателят посочи още, че ще бъде въведена и нова система на заплащане, но какви ще бъдат възнагражденията не стана ясно.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички